5 τρόποι για να επιστρέψεις αποτελεσματικά στην καθημερινότητά σου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία για χαλάρωση, περνώντας χρόνο με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι η προοπτική της επιστροφής σε ένα γραφείο, κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή φορώντας άβολα ρούχα, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις μια μελαγχολία μετά τις διακοπές. Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις αποτελεσματικά στην καθημερινότητά σου.

Προγραμμάτισε μια μεταβατική μέρα

Μετά τις διακοπές σου άφησε μια κενή μέρα πριν επιστρέψεις στη δουλειά και στην καθημερινότητα. Kατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απόφυγε τις εκκρεμείς υποχρεώσεις και δώσε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που προάγουν την οργάνωση και την ανανέωση.  

Φτιάξε τη λίστα των προτεραιοτήτων σου για τις επόμενες μέρες με βάση την ευκολία υλοποίησης και τη σημαντικότητα κάθε δραστηριότητας, θέσε τους προσωπικούς σου στόχους για τη νέα χρονιά, άνοιξε το email σου με στόχο μόνο να σβήσεις τα email που δε χρειάζεσαι (μην απαντήσεις σε email αυτή τη μέρα) και τέλος φρόντισε να συνεχίσεις την ξεκούρασή σου και να κοιμηθείς νωρίς.

 Ξεκίνα ομάλα την εισαγωγή σου στην καθημερινότητα

Μετά από διακοπές, είναι αναμενόμενο να μην μπορείς από την πρώτη μέρα να είσαι στο 100% της παραγωγικότητάς σου. Μη στοχεύεις να αποδώσεις αμέσως τα μέγιστα καθώς μπορεί να καταφέρεις το ακριβώς αντίθετο, να πιεστείς πολύ γρήγορα και πολύ απότομα με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι κουράστηκες από τις πρώτες μέρες. Η ομαλή εκκίνηση θα σε βοηθήσει να βρεις το ρυθμό σου καλύτερα και τελικώς, γρηγορότερα.

Με βάση τη λίστα προτεραιοποίησής που έφτιαξες την πρώτη μέρα επιστροφής, τις επόμενες μέρες επικεντρώσου στο να ολοκληρώσεις tasks από τη λίστα που είναι σημαντικά αλλά είναι κι εύκολα στην ολοκλήρωση. Αυτές οι μικρές νίκες θα σε βοηθήσουν να νιώσεις όμορφα και θα επαναφέρουν το κίνητρό σου γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, φρόντισε τις πρώτες μέρες να κάνεις πιο συχνά διαλείμματα, καθώς και να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στη χαλάρωσή σου και στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

 Καθάρισε και οργάνωσε το χώρο στον οποίο δουλεύεις

Είτε είναι το γραφείο, είτε είναι το σπίτι, είτε και τα δύο, αφιέρωσε μια από τις πρώτες μέρες επιστροφής στο να καθαρίσεις και να οργανώσεις το χώρο στον οποίο δουλεύεις ή περνάς πολύ χρόνο. Σε αυτή τη δραστηριότητα περιλαμβάνεται στο να πετάξεις ό,τι δε χρειάζεσαι, να καθαρίσεις το χώρο, να τακτοποιήσεις τα πράγματα αλλά ακόμα και το να πάρεις κάτι μικρό για να διακοσμήσεις πάνω στο γραφείο σου.

Μπορεί να ακούγεται απλό, ωστόσο η έγκαιρη οργάνωση του χώρου σου έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην κινητοποίηση του μυαλού και να δημιουργήσει μια λογική «Τακτοποιημένο γραφείο, τακτοποιημένες σκέψεις».

 Κράτα μικρές δραστηριότητες που έκανες και στις διακοπές σου

Είναι πολύ σύνηθες με την επιστροφή των διακοπών να αναπολούμε στιγμές και πράγματα που κάναμε στις διακοπές. Όσο είναι εφικτό, προσπάθησε για τις πρώτες μέρες επιστροφής να κρατήσεις κάποια δραστηριότητα που έκανες εκείνες τις μέρες. Αν διάβαζες ένα συγκεκριμένο βιβλίο και δεν το τελείωσες, συνέχισέ το και κατά την επιστροφή σου. Αν έβγαινες έξω με αγαπημένα σου πρόσωπα, προσπάθησε να το κάνεις πιο συχνά τις πρώτες μέρες κ.ο.κ.

Κρατώντες μικρές συνήθειες από τις διακοπές σου θα σε βοηθήσουν να νιώσεις μια ένωση μεταξύ της καθημερινότητάς σου και των διακοπών σου, κάνοντας την επιστροφή σου πιο εύκολη.

Κράτα μια στάση ευγνωμοσύνης και θετικότητας ξεκινώντας τη μέρα σου

Είναι πιο εύκολο στα λόγια απ’ ότι στην πράξη, αλλά προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά όποτε νιώθεις μια πτώση στη διάθεσή σου επιστρέφοντας. Σκέψου τις όμορφες στιγμές που πέρασες και πόσο σε βοήθησε να ξεκουραστείς για να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά, κράτα τους στόχους που θέλεις να πετύχεις μέχρι τις επόμενες διακοπές και δώσε βάση στο πως θα τους καταφέρεις. Σε πολλές περιπτώσεις, κλείσε άμεσα τις επόμενες διακοπές σου, ακόμα και αν είναι για ένα Σαββατοκύριακο, ώστε να επικεντρωθείς και να περιμένεις τις επόμενες από το να σκέφτεσαι την επιστροφή από τις προηγούμενες.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published